Lär dig att använda en hjärtstartare

En hjärtstartare kan hjälpa till att rädda liv på någon som har fått ett plötsligt hjärtstopp. Nästan 30 personer om dagen drabbas av tillståndet men det är bara en av dessa människor som överlever. Den vanligaste anledningen till att hjärtat stannar är hjärtinfarkt. Det finns flera modeller av hjärtstartare på marknaden som lämpar sig för dig som inte är utbildad sjukvårdare. Modellerna påminner om varandra och har för de mesta samma funktioner. Du som ska använda dig av en hjärtstartare behöver ingen sjukvårdsutbildning utan kan använda den med hjälpa av de medföljande instruktionerna. Det finns ingen lag som säger att du behöver utbildningen för att använda en hjärtstatare men du rekommenderas att gå en kurs för att underlätta användningen.

hjart-lungraddningEn hjärtstatare läser av en persons hjärtrytm och avgör om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt. Den ger inte ifrån sig en stöt om den känner en normal hjärtrytm, alltså går den inte att använda på en person med ett fungerande hjärta.  Får någon i din omgivning hjärtstillestånd är det viktigt att kalla på sjukvård och börja hjärt- och lungräddning på direkten för att hålla igång blodsystemet och undvika att andra organ tar skada. Sedan använder du dig av hjärtstartaren tills hjälpen har anlänt.

För en person som är i behov av hjälp på grund av hjärtstopp är varje minut viktig. Därför är det viktigt att det finns hjärtstartare i närheten. Införskaffar du en hjärtstartare ska du se till att instruktioner på den är på svenska. Det är även viktigt att alla tillhörande produkter finns med på köpet, som elektroder exempelvis. Gå inte endast på inköpspriset när du letar efter hjärtstatare utan räkna ut vad totalsumman slutar på med batterier och annat som kan behövas.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *