Dra ner på kostnaderna med ihopbakade lån

Man kan komma till den punkt när man inser att kostnaderna för de lån man har dragit på sig under några år har blivit på tok för höga. Den fråga som uppstår är då vad man kan göra åt saken.

 

Det första man bör göra är att se sanningen i vitögat genom att göra en lista på alla de lån man har; gå igenom inbetalningskvitton eller sitt bankkonto på nätet. Så här stort är det här lånet (det var för möblerna vi köpte för två år sedan), så här mycket är kvar på lånet vi tog för semesterresan förra året; ja det kan bli en hel del när man lägger allting framför sig. Gör en förteckning över hur mycket du betalar i ränta på det här lånen samt aviseringsavgifter och förseningsavgifter. Det drar iväg

 

Vad gör man härnäst?

 

Normalt sett är sådana lån som man tagit för sin konsumtion dyrare än de lån man tagit för sina investeringar. Den viktigaste investeringen för en privatperson är boendet. Ur bankens synvinkel är det också det säkraste lånet och räntorna är oftast lägst för denna typ av lån. Däremot är bankerna försiktiga med att ge konsumtionslån.

 

Om man har ett boendelån för sin villa eller bostadsrätt kan det vara så att det finns ett visst låneutrymme kvar. Lånet har amorterats en bit eller så har värdet gått upp. Det kan i så fall vara klokt att försöka höja sitt banklån eller skaffa ett så kallat ihopbakslån och lösa bort de dyraste konsumtionskrediterna. Gå igenom detta med banken!