Laserskärare och automatsvarv

Inom industritillverkningen finns det en rad olika metoder och utföranden vid bearbetningen av diverse material. Två mycket effektiva utföranden som genomförs är de som tar hjälp av laserskärare och automatsvarvning. Båda är goda alternativ vid serietillverkning och när processen måste effektiviseras.

En automatsvarv har möjlighet att utföra de moment som utförs vid manuell svarvning, bortsett från vissa specialdetaljer. Automatsvarven är utrustad med hävarmar som styrs av roterande skivor. Den materialdel som ska bearbetas förankras i automatsvarven med svarvskärare och borrverktyg. När den bearbetade materialdelen är bearbetad matas den ur maskinen och nytt material matas på så att processen kan upprepas.

Laserskärning är en annan form av bearbetningsprocess. Det innebär att främst metallmaterial hettas upp till den grad att det förgasas eller smälter.  Med hjälp av laserskärning är det möjligt att hålla bearbetningshastigheten på högvarv, och processen är också effektiv på så vis att moderna laserskärningsmaskiner kan skära i upp till 25 mm tjockt stål. Laserskärning utförs många gånger då olika former och figurer ska skäras i exempelvis plåt. Dessa detaljer brukar vidare utgöra en del av en produkt. Laserskäraren har en mycket hög precision och klarar av att hantera mycket små findetaljer.

De två vanligaste laserstrålkällorna är YAG-laser och koldioxidlaser.